Isolasjon og varmestyring lite-010742-edited.jpg
I en godt isoleret bolig er det vigtigt at vælge den rigtige type opvarmning. Ellers kan du komme til at kæmpe med at opnå den komfort, du ønsker dig.

Når I endeligt er kommet under tag i et hus af god kvalitet, skal det være muligt at nyde en behagelig indetemperatur året rundt. I den forbindelse spiller graden af isolering en afgørende rolle. En moderne bolig har tyk isolering i både tag, gulve og vægge. Det samme gælder for en ældre bolig, som er renoveret og opgraderet til dagens standarder.

Isoleringen holder kulde ude om vinteren og skærmer mod varme om sommeren. I overgangsperioderne svinger temperaturen en del, og i den forbindelse er det væsentligt at vælge en opvarmningstype, som hurtigt opfanger disse svingninger.

Hent gerne denne guide: 15 misforståelser om varme

Gammeldags

Vi kan jo først tage et kig på, hvordan graden af isolering har udviklet sig. Så vil du lettere kunne afgøre, hvilken standard du har i din bolig.

Mange ældre huse har ikke fået en modernisering på energifronten. Isoleringen er mangelfuld eller ikke-eksisterende. I det tilfælde skal du regne med at bruge meget energi og dermed penge på at holde det varmt.

For tre-fire årtier siden var der større fokus på mere og bedre isolering i gulv, vægge og tag. Termoruder var også et positivt bidrag til et lunere hjem. Med en sådan standard, er energiomkostningerne lavere. Der forekommer dog stadig en del svingninger i indetemperaturen i takt med variationerne udenfor.

Helt tæt

Hvis din bolig er bygget i løbet af de seneste år, har den en standard, som nærmer sig et såkaldt passivhus. I disse lavenergihuse skal man klare sig med langt mindre energi til opvarmning.

Nogle huse bygges som rene passivhuse og er så godt isolerede, at de knapt har brug for mere end et afbalanceret ventilationssystem med varmegenvinding for at holde det komfortabelt. På de koldeste dage, skal du have noget at supplere med, men det er ikke meget. Der findes studieboliger, som klarer sig med nogle få watt fra en el-radiator som supplement.

Hurtig styring

Fællesnævneren er her hurtig varmestyring. Det er ikke så kompliceret, som det måske kan fremstå:

Du kan selv styre, hvor varmt det skal være i hvert enkelt rum, og temperaturen kan reduceres på tidspunkter, hvor I ikke er hjemme - for at spare strøm og penge.

I de bedst isolerede boliger er der hovedsageligt behov for at regulere temperaturen med nogle få grader, hvis du vil sænke temperaturen i stuen og i køkkenet om natten, eller i forbindelse med mærkbare temperatursvingninger udenfor.

Læs: El-radiatorer er nogle strømslugende monstre, som jeg bør udskifte hurtigst muligt – eller?

For varmt

Med vandbåren varme tager sådanne justeringer tid. Derfor kaldes dette for en træg varmeløsning: Det tager tid at opvarme vandet og cirkulere det gennem gulv eller radiatorer. Modsat tager det også tid at sænke temperaturen.

Konsekvensen i et godt isoleret hus er, at det kan blive for varmt. Ofte er der tale om bare to-tre grader op eller ned, og du vil jo gerne have det fikset her og nu.

Direkte varme

Derfor kan elektriske el-radiatorer med varmestyring være løsningen. Radiatorernes termostater «snakker med» en central enhed for at give den ønskede temperatur i hvert enkelt rum, og de reagerer hurtigt, fordi radiatorerne afgiver varme direkte ud i rummet.

Til sammenligning har varmesløjfer med vand i gulvet brug for tid til selv de mindste reguleringer. Og trægheden i systemet kan føre til, at opvarmningen fortsætter nogle hak efter at termostaten har meddelt, at det ønskede niveau er opnået. Så bliver det for varmt.

Hvis du er nødt til at åbne vinduet i den kolde årstid for at lufte varmen ud, er det tegn på en forkert varmeløsning.

Vi har lavet denne guide for at give dig mere information:

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner