Køb af varmeovn - Disse 7 ting skal du være opmærksom på.jpg

Du kan vinde meget ved at undersøge tingene lidt ekstra, når du skal købe el-radiatorer. Nogle af de ting, som du kan få udbytte af at have viden om, før du opsøger en forhandler, er varmebehov, design og smart varmestyring.

Det sker tit, at folk giver udtryk for at være i vildrede med hensyn til, hvordan de skal vælge den rigtige type el-radiator. Nej, jeg laver bare sjov. Næsten ingen tænker på det, men overlader beslutningen til den, som tilfældigvis er på arbejde i den butik, de henvender sig til.

Dette burde dog være en problemstilling, vi bruger lidt energi på at undersøge. Forkert brug af elektrisk opvarmning kan føre til en højere elregning end nødvendigt, og den forkerte model kan tage sig dårligt ud i rummet. Desuden kan det gå ud over sikkerheden.

I første omgang skal vi sørge for god og effektiv opvarmning. Start gerne med at hente denne tjekliste:

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner

Hvad er behovet?

Vi kan jo starte med udgangspunktet for det hele: Behovet for opvarmning. Hvor meget varme behøver du for at få en behagelig temperatur i rummet? De færreste opvarmer hele huset med el. Det kan hurtigt blive dyrt. Men i et gæsteværelse, på et gæstetoilet eller i sommerhuset er el-radiatorer en effektiv varmeløsning.

Nøjagtig termostat

De el-radiatorer, du sætter op, skal have en god termostat for at give en stabil temperatur. Så er der tale om en elektronisk termostat af god kvalitet. De simple, mekaniske termostater har brug for tid til at føle sig frem og slå varmen fra og til. En elektronisk variant måler løbende temperaturen og giver således en mere stabil varme.

Placering

Hovedreglen er at placere én el-radiator under hvert vindue. Så undgår du ubehaget ved den kolde luft, som strømmer ned fra vinduesflader, såkaldt kuldenedfald, og opvarmningen fordeles bedre i rummet.

Du skal foretage en simpel beregning:

Lad os sige, at du har et rum på 20 kvadratmeter, der har brug for ca. 60 watt pr. kvadratmeter, i alt 1200 W. Hvis der er tre vinduer i rummet, placerer du en radiator på minimum 400 W under hvert vindue.

Varmestyring

Næste skridt byder på lidt teknologi, der reducerer strømforbruget til et minimum: Varme- eller såkaldt zonestyring. Hvis du anskaffer radiatorer, som er forberedt til styring, kan en central styringsenhed kommunikere med hver enkelt termostat. Så samarbejder radiatorerne om at holde den temperatur, du ønsker i hver zone.

En zone kan for eksempel være stue og køkken, eller slet og ret alle de rum, du ønsker skal være i komfort- eller sparetemperatur på samme tid. Når der ikke er nogen i huset, kan zonestyringen programmeres til at reducere temperaturen 4-5 grader i et angivet tidsrum, for så at skrue varmen op igen, lige før I kommer tilbage.

I sommerhuset kan el-radiatorerne stå på et minimum, når I ikke er der. Med smartphonen kan du indstille varmestyringsløsningen til at varme stuen op til I ankommer. Du kan reducere strømforbruget betydeligt på denne måde og samtidigt opnå en god komfort.

Nyttig læsning: Hvorfor er du nødt til at justere termostaten på varmelegemet så tit? 

Teenagerens forbrug

Tips: Trådløse vinduesfølere skærer yderligere ned på strømforbruget. De sørger for at skrue ned for termostaten, hvis nogen åbner vinduet, mens radiatoren er tændt.

Du er sikkert selv god til at huske at skrue ned for termostaten i forbindelse med udluftning, men teenageren i huset har rigeligt med andre ting i hovedet end et bevidst forhold til energieffektivitet.

Forestil dig en weekend i sommerhuset i den kolde årstid med en noget modvillig teenager på slæb. Han eller hun kan sandsynligvis komme til at tilbringe meget tid i soveværelset med øjnene dybt begravet i skærmen på mobilen – med radiatoren tændt og vinduet på klem. Så bliver det hurtigt en dyr weekend.

Børnesikring

Hvis du har mindre børn at tage hensyn til, er børnesikring et af de punkter, der bør tages hensyn til i forbindelse med valg af el-radiatorer. Undgå skarpe kanter og hjørner. Tjek også gerne, at der ikke er åbninger eller riller, som små børn kan få fingre eller genstande ind i og dermed komme i kontakt med varme og strømførende dele.

Design og materialer

Med disse ”fornuftige” vurderinger på plads, kan du til sidst overveje, hvilket design du kunne tænke dig. I mindre anvendte rum kan en enkelt, hvid el-radiator i aluminium gøre sig godt. Andre steder kan det nok være fristende med lidt flere variationsmuligheder.

Ser det bedst ud med en høj eller lav radiator? Skal udluftningen være synlig foran, eller kan du bedst lide modellen med topudslip, som har en renere flade?

Selv kan jeg godt lide ”clip-on” glas, hvor du kan udskifte fronten. Udgangspunktet er en radiator med topudslip, og du sætter så en glasfront på i den ønskede farve. Fordelen er, at radiatoren kan få lov at følge stilen i resten af interiøret. Og så er det jo sjovt at kunne skifte farve efter årstid eller humør, uden at skulle udskifte hele radiatoren.

Hvad synes du? Jeg vil hævde, at du får et større udbytte af indkøbsturen til el-butikken, når du ved mere om, hvad du skal kigge efter og spørge om.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner