Skifte radiatorerne ud, når jeg laver om.jpg

Når du laver om i stuen eller i et soveværelse, vil du blive utroligt overrasket over, hvordan en fornyelse af el-radiatorerne bidrager til et kosmetisk løft. Derudover kan det mærkes, både med hensyn til komfort og elregning.

De gamle radiatorer har ligesom hængt på væggen gennem alle årene og har udført deres arbejde, uden at du tænker over det. De har overlevet flere omgange med nye møbler og udskiftning af tapet, men passer de egentligt i stilen til resten af interiøret?

Og vigtigere endnu: Er du sikker på, at radiatorerne laver det arbejde, som de er sat til at udføre? Det kan betale sig at overveje en fornyelse, når du alligevel er i gang med at renovere.

Download guide: 15 misforståelser om varme

Hvad har du fra tidligere?

I de allerfleste tilfælde vil svaret være, at det er smart at udskifte radiatorerne. Det kommer selvfølgeligt an på, hvad du har fra tidligere.

  • Hvor gamle er de?
  • Hvilken kvalitet er de af?
  • Hvilken slags termostat er de udstyret med?
  • Er det et moderne eller forældet varmeelement?
  • Og ser de håbløst slidte ud mod den nye finish i rummet?

Bortset fra det sidste punkt, påvirker sådanne faktorer, hvor godt el-radiatorer fungerer.

Færre små radiatorer

Årsagen til at du bør «belaste» renoveringsbudgettet med indkøb og montering af nye radiatorer, ligger i den langsigtede gevinst.

Når du først er i gang med at friske væggene op, vil det kunne betale sig, at udskifte den store el-radiator med flere mindre radiatorer. Ideelt set skal de hænges på væggen under hvert vindue. Så får du en mere jævn og behagelig varme.

Flytning af en radiator blotlægger ofte skjolder på væggen, og derfor er det smart at få det gjort samtidigt med, at man alligevel laver om.

Det samme gælder for mærker og skruehuller fra det gamle ophæng. Det er lettere at udbedre, når du alligevel er i gang med spartling og maling. Omvendt får sådanne småting tit lov at være i længere tid, og til sidst lægger du næsten ikke mærke til det.

Nye rum

I forbindelse med større projekter kan det være aktuelt med en ny ruminddeling. Hvis du får fjernet en væg eller sat en ny op, vil det ændre behovet for opvarmning.

Det samme er tilfældet, hvis der kommer et nyt vindue. Så taler vi om en større ændring af strukturen for opvarmning. Det løses ved at ændre både antal og placering af radiatorer.

Strøm er strøm

Med forældede radiatorer i huset, kan det være smart at skifte dem alle ud samtidigt. Er det ikke lidt voldsomt? En radiator er jo en radiator. Hvis den bruger 1000 watt strøm, giver den 1000 watt varme.

I princippet er det rigtigt, men det handler om, hvordan nyere radiatorer udnytter de 1000 watt. Vi nævnte jo, at flere og mindre radiatorer giver en bedre varmefordeling. Det hænger også sammen med, at moderne el-radiatorer har en lavere overfladetemperatur.

Og når de placeres under hvert vindue, opfanger de den kolde luft fra vinduesfladerne - det såkaldte kuldenedfald. Og moderne elektroniske termostater af god kvalitet giver en langt mere præcis temperatur end de gamle, uanset om de er mekaniske eller elektroniske.

Alt dette bidrager til en mere jævn og behagelig opvarmning – og en lavere elregning.

Varmestyring

Den største gevinst ligger nok i muligheden for varmestyring. Med et panel på væggen eller en app på mobilen, kan du aktivt eller automatisk regulere temperaturen i det enkelte rum i løbet af døgnet og ugen. Det er ikke svært, og samtidigt reducerer det elforbruget.

En flytning af radiatorerne kan jo betyde, at en elektriker skal ind og lave flere stikkontakter. Så er det mere overkommeligt, at få hele arbejdet udført på én gang, end at bestille nye stik, hver gang du har anskaffet en ny radiator, som mangler strømudtag.

Og jeg synes i hvert fald, at det er smartere, at sådanne opgaver bliver udført, når der alligevel er arbejde i gang i huset. I sær hvis du har et skjult elektrisk anlæg i boligen, kræver nye stikkontakter en del planlægning og indgreb.

Du skal selv tage beslutningen, og det kan være en ganske sjov proces. Kontakt gerne en dygtig forhandler og bed om råd.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner