Dimplex_home2_40cm_top Lite-644538-edited

Oplever du, at varmekomforten i hjemmet ligesom aldrig bliver helt, som den skal? Så kan det være en god idé at overveje, om el-radiatorerne er modne til udskiftning.

El-radiatorer har en tendens til at blive hængende på væggen over tid. Måske var de der allerede, da I flyttede ind for mange år siden? Der er en stor chance for, at der er udviklet nye løsninger, som giver mere og bedre varme for pengene.

Lad os se på, hvordan du kan vurdere behovet for at modernisere varmeløsningen hjemme.

  • Hvad har du på væggene i dag?
  • Hvordan ser de ud?
  • Justerer du ofte varmen op og ned?
  • Skal du lave om?
  • Hvor effektivt kan du styre temperaturen?
  • Hvor stor er elregningen?

Gratis guide: Kostbare misforståelser om opvarmning i hjemmet

Interiør og alder

Tag et kig på el-radiatorerne i huset. Hvordan de tager sig ud sammen med resten af interiøret, bør spille en vis rolle. En stuevæg, som matcher sofaen, og nye gardiner. Dette er detaljer, vi er optaget af, men vi glemmer den gulbrune el-radiator, som altid har været der. Det bør ikke være den største udfordring at gøre noget ved det – hverken praktisk eller økonomisk.

Hvor gamle er radiatorerne? Hvor god tror du, termostaten er på en radiator, som har hængt der nogle årtier? Også varmeelementet inde i radiatoren har nok set bedre dage. Nye radiatorer af god kvalitet er langt mere energieffektive.

Varmeelementet yder bedre, og termostaten er mere nøjagtig. Det betyder, at du slipper for at justere varmen op og ned på radiatoren, når der er svingninger i temperaturen udenfor.

1000 watt er 1000 watt

Et argument, jeg ofte hører, er, at 1000 watt jo er 1000 watt, uanset hvilken slags radiator strømmen ledes til. Og det er ikke direkte forkert. Hvis du putter 1000 W ind, så får du 1000 W ud i form af varme.

Men der er stor forskel på, hvordan du udnytter denne energi. Nogle radiatorer er mere energieffektive, termostaterne er mere præcise, og samtidigt kan du ofte koble dem på et styresystem.

En stor el-radiator bag sofaen er ikke så nyttig. Så er det bedre at fordele varmen ud på flere mindre radiatorer. På den måde fordeles varmen bedre. Nye radiatorer har en anden overfladetemperatur med en mere jævn varme og bedre termostater, som giver en mere korrekt varme. En radiator under hvert vindue forhindrer såkaldt ”kuldenedfald” og stopper dermed kulde og træk langs gulvet. Alt dette bidrager til, at den oplevede komfort bliver bedre.

Varmestyring

Varmestyring er et kapitel for sig. Ikke fordi, det er meget kompliceret, men fordi det giver både øget komfort og bedre økonomi. Princippet er, at en central automatisk regulerer temperaturen i de forskellige rum. Du bestemmer selv, hvilke arealer, der skal være opvarmet hvornår, som natsænkning i stue og køkken, eller lavere temperaturer i hele boligen, når den står tom, mens familien er på arbejde og i skole.

Hvis huset eller lejligheden har flere forskellige slags ældre el-radiatorer, er det fordelagtigt at skifte til moderne radiatorer fra samme leverandør. Det gør varmestyringen mere effektiv.

Sat sine spor

Tænk på en praktisk detalje: Hvis du allerede har planer om at lave om, er det en god anledning til at medregne et sådant generationsskifte i budgettet. De gamle radiatorer har nok sat sine spor på væggene med skruehuller og skjolder. Når der alligevel skal spartles og males, kan du justere placeringen af radiatorerne, med færre små el-radiatorer primært under vinduerne.

Spare penge

Så hvorfor bør du udskifte de gamle el-radiatorer? Der er sket meget med designet for el-radiatorer, og de tager sig bedre ud, når de er mere i stil med resten af det matchende interiør. Samtidigt vinder du økonomisk på det, fordi nyere radiatorer er mere effektive. Og med varmestyring er det meget nemmere at holde den rigtige temperatur på det rigtige tidspunkt, og samtidigt spare penge på elregningen – uden at det går ud over komforten.

Held og lykke med planlægningen!

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner

Denne artikel blev første gang publiceret den 13.9.2017, men er siden blevet opdateret og revideret.