Spedbarn ventilasjon lite-689938-edited.jpg

Med soveværelsesvinduet lige ud til gaden, kan det hurtigt blive et valg mellem for meget larm eller for høj temperatur.

Jeg har selv oplevet det lidt for ofte. Specielt om sommeren eller i det tidlige efterår, kan det blive ulideligt varmt i soveværelset. Og hvis jeg åbner vinduet, slipper jeg trafikstøj og summende stemmer ind sammen med den halvfriske byluft.

Alle lydene vænner man sig jo til, så den ender gerne med, at jeg lader vinduet stå på klem. For det er ikke let at få en god nats søvn, hvis dynen klistrer sig til kroppen. Og slet ikke, hvis myggene også melder deres ankomst.

Tjek gerne klimaforholdene hjemme med denne tjekliste.

God udluftning

Det er jo ikke ligefremt ideelt, at skulle sove under sådanne forhold. Her findes der muligheder for at gøre natten bedre. Du kan få monteret balanceret ventilation med varmegenvinding beregnet til enkelte rum. Dette er en installation i ydervæggen, som består af en lidt stor luftventil. Den trækker udeluft ind, cirkulerer den rundt i rummet, og pumper den ud igen.

På vej ud føres luften gennem en veksler, som opvarmer udeluften. Det er en behagelig og økonomisk funktion i store perioder af året.

Men akkurat når du forsøger at svede dig i søvn i de varmere perioder, er det en fordel, at du kan slukke for varmegenvindingen: Ved kun at anvende lufttilførselsfunktionen, strømmer der frisk luft ind i soveværelset. Så det er muligt at få luftet godt ud inden sengetid.

Støj, støv og pollen

En sådan ventilation vil have et vist omdrejningstal, som kan virke forstyrrende, når du skal sove. Til de tilfælde, er de gode modeller udstyrede med en natindstilling. Hvis du trykker på den, sættes omdrejningstallet lidt ned, så du ikke oplever ventilationen som larm, når du skal sove.

Efter to timer bør du være faldet i søvn, og så øges omdrejningstallet igen for at systemet skal kunne trække nok luft ind udefra. På den måde vil soveværelset holde en mere behagelig temperatur gennem natten.

Allergi

For familiemedlemmer, som er plaget af allergi, kan store mængder gadeluft direkte ind i soveværelset være generende. De gode modeller til nævnte ventilation til enkelte rum er udstyrede med filtre, som fjerner støv og pollen.

Min erfaring med en sådan løsning er, at luften og temperaturen i soveværelset bliver meget mere behagelig, når det først er blevet en plage at sove med åbent vindue.

Hvor godt er klimaet i din bolig?