Hvor meget strøm har jeg brug for til opvarmning.jpgNogle mener, at dette spørgsmål er umuligt at besvare, fordi folk har så forskellige opfattelser af, hvad der er en behagelig temperatur. Men vi kan i det mindste få et pejlemærke for de rum, det er aktuelt at opvarme med el-radiatorer i hjemmet eller i sommerhuset.

Behovet for strøm handler mere nøjagtigt om, hvor meget effekt, et rum har brug for. Vi snakker altså slet og ret om, hvor mange watt, el-radiatorne skal kunne levere.

Det afhænger af, hvor godt bygningen holder på varmen. Et ældre, uisoleret hus lækker meget varme og har brug for langt mere effekt til opvarmning end en helt ny lejlighed, som er opført efter de aktuelle krav til isolation og tæthed, og som nyder godt af varme fra naboer over, under og ved siden af.

Dette gælder uanset om du varmer op med el-radiator, varmepumpe eller vandbåren varme.

Hent mere viden om opvarmning: 15 misforståelser om varme

Varmetab

En gennemsnitsbolig i nordisk klima har brug for mellem 70 og 75 watt (W) pr. kvadratmeter til opvarmning.

For at nuancere det lidt mere:

  • Et gammelt hus, som aldrig er blevet opgraderet, kan kræve op til 100 W for hver kvadratmeter.
  • Boliger, der er opført i 70´erne og 80´erne, er bedre isoleret og har vinduer, som holder bedre på varmen. Her kan du anslå behovet til mellem 60 og 70 W pr. kvadratmeter.
  • En moderne bolig har meget isolering og mister kun lidt varme gennem vægge og vinduer. Så kan du muligvis klare dig med maksimalt 50 W pr. kvadratmeter.

Dette er kun vejledende beregninger. Det faktiske strømbehov afhænger af graden af isolering og tæthed i din bolig.

Regnestykke

Med disse oplysninger er det muligt at lave en løs beregning af behovet:

(anslået effektbehov) x (antal kvadratmeter).

Med elektrisk opvarmning har et rum på 10 kvadratmeter i en bolig fra 80´erne brug for 600 W (60 W x 10). Derefter vælger du en radiatorstørrelse, som minimum dækker dette behov.

Og en tommelfingerregel er at placere én radiator under hvert vindue for at opvarme kold luft derfra - såkaldt kuldenedfald.

To vinduer betyder to el-radiatorer, og så kan du med fordel sætte 2 x 400 W op. Husk at du ikke bruger mere strøm, selvom du vælger radiatorer, som er «for store». Tværtimod arbejder de bedre.

Grundvarme

Elektrisk opvarmning i hjemmet bliver opfattet som dyrt, men der er nogle rum, hvor du med fordel kan benytte en el-radiator. I soveværelset foretrækker mange en lavere temperatur end i opholdsrum, og vandbåren varme kan være lige i overkanten. Årsagen til dette er, at der altid vil være en grundvarme i vandrørene, og dermed en grænse for, hvor køligt, du kan få det.

Åbne vinduet? Så slipper varmen ud, og termostaten kan slå til og jage temperaturen op. Så er der tale om store mængder effekt for at opvarme et rum unødvendigt.

Komfort

I sommerhuset tænker du måske ikke så meget på varmeomkostningerne. Hvis ikke, er der noget at hente på et bevidst forhold til, hvad bygningen har brug for – ikke mindst med hensyn til den komfort, du ønsker.

Med el-radiatorer har du mere kontrol over temperaturen, fordi den styres separat for hvert enkelte rum. Og så får du den ønskede komfort uden at bruge mere strøm end nødvendigt.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner