Hvor god er naboens nye varmepumpe egentligt.jpg

Naboens nye varmepumpe bliver rost til skyerne - af naboen selv. Kan vi stole på, at den vil fungere lige så godt hjemme hos dig?

Til sæsonens sidste nabosamling sidst på efteråret fik jeg rundt om grillen en ret detaljeret rapport om den nyeste investering på den anden side af hækken. En luft til luft varmepumpe.

Husejeren er yderst tilfreds og ser frem til kolde vinterdage, hvor han kan regulere varmen med fjernbetjeningen. Indtil nu har varmejusteringen handlet om, hvor ofte han kaster et ekstra stykke brænde i pejsen.

Hent en gratis guide, som kan give lavere elregning.

Egne overvejelser

Det er let at blive påvirket at sådanne erfaringer. Samtidigt er det vigtigt at gøre sig sine egne overvejelser. En varmepumpe af en vis kvalitet løber hurtigt op i mere end 20.000 kroner med fagfolk til monteringen.

Så kan det være smart at stille sig selv nogle kontrolspørgsmål:

  • Hvor lang brugserfaring har naboen med sin nye varmepumpe?
  • Har han det behageligt på de koldeste dage?
  • Har han tjekket effekten gennem flere årstider?
  • Hvilken slags service har den brug for, og hvad koster det?
  • Hvis komforten er god - er der strøm at spare?

Læs også: Unøjagtig termostat på radiatoren

I dybden

Lad os gå lidt i dybden med flere spørgsmål, du skal finde svarene på, for at afklare om varmepumpe er den den rigtige varmeløsning hjemme hos dig.

Hvilke erfaringer har andre brugere?

De kan have gjort sig andre erfaringer med varmepumpen på væggen i 6-8 år, end dem naboen har samlet på 6-8 uger.

Har du den samme åbne planløsning som nabohuset?
Opdelte rum med lukkede døre reducerer spredningen af varmen fra pumpen.

Er der åbent mellem etagerne?
En luftig trappeopgang giver gode betingelser for varmluften, som kan brede sig til begge etager. Ellers kan du have brug for to pumper for at opvarme begge etager.

Hvor gammel er boligen, eller hvor nyrenoveret er den?
Bor du i et topmoderne nybyggeri, snakker vi om ekstremt god isolation, minimalt med træk, samt et balanceret ventilationssystem med varmegenvinding. Så vil en varmepumpe sandsynligvis give for meget varme i forhold til behovet.

I en renoveret bolig, som har fået et lag efterisolering i tag, vægge og gulv, samt lavenergiruder i vinduerne, kan du få godt udbytte af en sådan investering.

Et ældre hus med dårlig isolering kan vise sig at være for stor en udfordring for en varmepumpe på de koldeste dage. Så vil du være afhængig af at have flere varmekilder. En elektrisk varmluftsovn eller et læs brænde kan få regnestykket om el-besparelser til at ryge.

Er der penge at spare på en sådan anskaffelse?
Oplevet komfort er ofte høj, men en undersøgelse fra norske Sifo viser, at det er fristende at øge temperaturen om vinteren og bruge varmepumpen som air conditioning om sommeren.

Investeringsomkostningerne er høje, og pumpen kræver vedligeholdelse for at holde effekten, så de såkaldte levetidsomkostninger kan blive højere end det, du henter hjem på elregningen.

Hvilken slags varme har du fra før?
Måske er der vandbåren varme i gulvet og god isolering? Så er en varmepumpe «overkill».

Har du el-radiatorer, som blev anskaffet for få år siden? Med en smart varmestyring af disse, har du en lige så økonomisk løsning, hvis du kigger på de samlede omkostninger for anskaffelse og vedligeholdelse.

Hvor meget larm laver den pågældende varmepumpe?
Og vil den genere andre naboer?

Hvad gør den for interiør og facade?
Det gør ikke noget, at den er smart at se på i stuen og måske giver facaden et løft

Komfort vs. el-besparelse

Jeg har selv taget en runde med sådanne spørgsmål, og jeg er kommet frem til, at det bliver et spørgsmål om oplevet komfort vs. el-besparelse.

Varmepumpen giver god effekt, og det virker behageligt med en fjernbetjening fremfor brændestykker. Investeringen er derimod høj, og den vil næppe give lavere energiomkostninger samlet set.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner