Termostat-590695-edited.jpg

En enkel el-radiator med mekanisk termostat giver hurtigt problemer med at fastholde det ønskede niveau. Her får du nogle tips til, hvordan du kan holde en stabil og behagelig temperatur.

Den traditionelle termostat i et varmelegeme giver et tydeligt klik, hver gang den kobler til og fra. Hvis du derudover i mørket i soveværelset ser et blåt lysglimt samtidigt med klikket, så ved du, at el-radiatoren ikke er af den nyeste slags.

Ja, den får jobbet gjort, med sådanne radiatorer arbejder unødvendigt hårdt, sammenlignet med moderne løsninger udstyret med elektronisk termostat af god kvalitet.

Gratis guide: Kostbare misforståelser om opvarmning i hjemmet

Unøjagtig

Kernen i en mekanisk termostat er et såkaldt bimetal. Klik på linket for en enkel forklaring. Her er en endnu enklere: To metaller, som reagerer forskelligt på temperaturforandringer. Denne teknologi formår ikke at holde en stabil temperatur i forhold til den temperatur, du forsøger at indstille til.

Årsagen er den såkaldte pendling: Termostaten kan ikke følge med temperatursvingningerne, så den kan ikke koble til og fra hurtigt nok. Dermed kan det variere, hvilken temperatur du rent faktisk får, når termostaten sættes på 22 grader.

Det svinger

Med en elektronisk termostat slipper du for denne pendling, og indstillingerne er mere stabile. Det gælder desværre ikke alle varianter. Du har måske oplevet, at det bliver FOR varmt, når du skruer termostaten op på en kold dag. Årsagen er, at komponenterne i radiatoren ikke er af den allerbedste kvalitet og påvirkes af varmen fra radiatoren.

Ved ekstra lave temperaturer arbejder radiatoren i længere tid for at få varmen op. Så bliver temperaturføleren varmet op og ”tror”, at det er varmere i rummet, end det faktisk er. Så slukker termostaten før det er blevet så varmt, som du ønsker.

Hvis der er anvendt dårlige komponenter, bliver elektronikken altså for varm. Og softwaren, som styrer elektronikken, tager ikke hensyn til sådanne egenskaber. Derudover vil en dårlig termostat ikke kompenserer for, at elektronikken bliver påvirket af varmen. Resultatet er en difference på op til seks grader mellem den faktiske temperatur og dén, du har stillet termostaten på.

For eksempel: Hvis du stiller termostaten på 21 grader i oktober og derefter ikke stiller på den, vil en mindre god termostat levere 15 grader i januar.

Dette er et fænomen, som kaldes drivning.

Viden

Løsningen handler om kvalitet. Anskaf dig el-radiatorer, som er udstyret med en nøjagtig, elektronisk termostat for at undgå pendling og drivning. En radiator af god kvalitet, med god elektronik sat sammen med tilsvarende komponenter, bør ikke svinge mere end en halv grad.

Du er næppe uenig med mig, hvis jeg hævder, at varmeløsninger kan være vanskelige at forstå. Udfordringen er, at det handler om langt mere end bare at gå i el-butikken og spørge efter en god radiator. Enhver forhandler vil være farvet af sine egne produkter, så det er en klar fordel for dig at have lidt grundlæggende viden, før du tager turen.

Vil du have mere input, kan jeg anbefale denne:15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner

Denne artikel blev første gang publiceret den 27.9.2017, men er siden blevet opdateret og revideret.