Hvilket design skal jeg vælge til radiatoren.jpgModerne, elektriske radiatorer er mere end energiøkonomisk opvarmning. De kan give interiøret et betydeligt løft - især med clip-on glas, som kan udskiftes.

Næste gang du vil friske et rum lidt op, kan du med fordel tage et kig på el-radiatorerne samtidigt. Hvor mange år har de hængt på væggen og været en del af interiøret, uden egentligt at passe ind?

Der er mange muligheder for at rette op på det, samtidigt med at det kan mærkes på strømforbruget. Eller har du en anden form for opvarmning i dag, kan det være en idé at tænke lidt nyt. En oliefyldt radiator eller varmluftsovn midt ude på gulvet er hverken effektivt eller pænt.

Med moderne el-radiatorer kan du både variere interiøret og styre varmen for bedst mulig komfort. 

Bliv klogere på opvarmning med vores guide: 15 misforståelser om varme

Find behovet

El-radiatorer findes i et stort udvalg af former, farver, materialer og ikke mindst kvalitet. Størrelsen hænger sammen med opvarmningsbehovet.

Som udgangspunkt skal du have én radiator under hvert vindue for at opfange den kolde luft - kuldenedfaldet - og for at få den bedst mulige fordeling af varme i rummet.

Top eller front

De sidste år har radiatorer med frontudslip været mere populære end dem med topudslip. Det hang sammen med problemet med sod på væggen fra radiatorer med topudslip.

Med moderne radiatorer er dette ikke længere et problem, så nu er det kun et spørgsmål om design, hvorvidt du ønsker udluftning foran eller i toppen.

Skift farve

Du kan også vælge el-radiatorer i andre farver end den sædvanlige hvide. Ja, der er risiko for at blive træt af en knaldrød radiator, og de koster trods alt lidt for meget til at blive skiftet ud hvert tredje år. Så er det et godt alternativ kun at udskifte fronterne i takt med behovet for at friske interiøret op.

Clip-on glas kaldes fronterne, som slet og ret hænges på eksisterende radiatorer med topudslip. Tjek med din forhandler for at finde ud af, om du kan bruge de el-radiatorer, du allerede har. Fordelen er, at du får lang levetid for radiatorerne, idet du kan skifte farve på dem ved at udskifte fronterne. Det kan jo være, at moden ændrer sig, eller at du føler trang til noget nyt.

Jeg er selv begyndt at samle flere farver, så radiatorerne både kan matche sommer- og vintergardiner. Hvis du er lidt af en interiør-nørd, kan det være en idé at finde en glad farve til jul eller påske…

Clip On-glass.jpg

Børnevenlig

Clip-on løsningen er ikke så dyr. En ny front koster omtrent det samme som et par pyntepuder til sofaen.

Teknisk har de en fordel med lav overfladetemperatur. Og vi snakker hærdet glas, så det er noget, der holder.

I et soveværelse med små børn kan det være praktisk med sådanne radiatorer. Lav overfladetemperatur betyder, at der ikke er nogen fare for brandskader. Og med afrundede kanter er der mindre risiko for at de små kommer til skade i et ublidt møde med et hjørne.

Høj eller lav

Som du kan forstå, er der meget spændende at vælge mellem.

Men du bør alligevel være rationel og starte med en afklaring af varmebehovet. Størrelsen og antal af vinduer i rummet er afgørende for, hvor mange radiatorer og hvor mange watt, du samlet har brug for.

Derefter kan du se på designdetaljerne. Er det ét langt vindue, kan du med fordel vælge en varmeliste under hele vinduet, fremfor mange mindre radiatorer.

Er det et stort rum med store flader under vinduerne, kan du gå efter højere el-radiatorer. Modsat bør du satse på lavere modeller, hvis der er mindre plads. Og når du også kan lege lidt med farver i løbet af året, er varmeløsninger lidt sjovere at planlægge, ikke sandt?

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner