Ecodesign - europæisk krav om avanceret varmestyring

El-radiatorer skal have avancerede løsninger for varmestyring for at indfri de nye krav til energieffektivitet i Ecodesigndirektivet. Her er det vigtigste at vide, når du skal anskaffe nyt.

Fra og med 2018 er der indført nye regler for elektrisk opvarmning. Et af de centrale krav i «Ecodesigndirektivet» er, at el-radiatorer og elektrisk gulvvarme skal betjenes med en avanceret form for varmestyring. Det betyder, at du ikke kan nøjes med de mest simple radiatorer med manuel mekanisk termostat eller kun med natsænkningsfunktion.

Formålet med de strengere krav er det fælleseuropæiske mål om at øge energieffektiviteten med mindst 20 procent inden 2020. Seriøse producenter har længe arbejdet på at udvikle løsninger, som bidrager til dette, så du som forbruger kan vælge de mest energieffektive produkter.

Energieffektivitet

Lidt teknisk: Mindstekravet fra EU er, at en fastmonteret el-radiator skal have en årsenergieffektivitet på mindst 38 procent. Radiatorerne skal kunne programmeres i løbet af ugen med forskellige perioder med komfortvarme og reduceret temperatur. Det vil sige en god løsning til varmestyring. Det er ikke nok med en simpel funktion til natsænkning.

Rationel brug af strøm skal sikres yderligere ved at radiatorerne for eksempel skal være forbundet til en vinduesføler, som sætter radiatoren i sparemodus for eksempel i forbindelse med udluftning.

For at håndtere dette, kræves en elektronisk termostat af god kvalitet. En mekanisk termostat er ikke nøjagtig nok og vil pendle op og ned i for høj grad til at give en jævn energieffektivitet over tid.

En alternativ funktion er adaptiv start; en intelligent funktion, hvor varmestyringsløsningen lærer, på hvilket tidspunkt opvarmningen skal begynde for at give komfortvarme til programmeret tid.

Læs også vores temaside.

Over mindstekravet

Du vil opdage, at fremsigtede leverandører har forberedt sig på de nye krav og har løsninger til varmestyring, der leverer varen. Med en app på mobilen kan du indstille temperaturniveauer flere måneder frem i tiden. Når I er på arbejde eller i skole, eller er gået til ro for natten, kan temperaturen automatisk sænkes nogle hak. Modsat kan du programmere stue og køkken til at have en komfortabel temperatur om morgenen, og når familien kommer hjem om eftermiddagen.

Produktudviklingen i kølvandet på Ecodesign-kravene har givet el-radiatorer og varmestyring fra Nobø, som er teknisk mere avancerede og på samme tid brugervenlige. De har funktioner, som øger energieffektiviteten til langt over mindstekravet.

Én ting er de nøjagtige elektroniske termostater, som formår at holde en stabil indetemperatur selv med store variationer i udetemperaturen. Radiatorerne i sig selv bruger minimalt med strøm i standbymodus - maksimalt 0,5 W.

Derudover kan varmestyringen integrere elektrisk gulvvarme ved hjælp af termostater, som sammenkører el-radiatorer og gulvvarme.

EU-godkendt

Krav til miljøvenligt design gælder kun for produktion eller import efter 1. januar 2018. Nogle af tidens «gamle» løsninger vil derfor være at finde på markedet lidt endnu, og det er fremdeles lovligt at sælge og installere dem. Hvis du er bevidst om at anskaffe varmeløsninger, der giver mest for pengene, er det en god idé at tjekke, om du får ”EU-godkendte” varer hos din installatør eller forhandler.

Vælger du at handle på nettet, kan du falde over tilsyneladende gode tilbud fra producenter på andre kontinenter, som ikke forholder sig til Ecodesigndirektivet. I det tilfælde er du selv importør – med alle de krav og forpligtelser, der følger med.

Mit råd er derfor at bede installatøren om et tilbud på en pakke med smart varmestyring. Så får du en varmeløsning, som overholder Ecodesigndirektivet – og mere til.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner