Fritstående varmeovne.jpg

Fritstående varmeovne giver nem og hurtig varme i et koldt rum. Hvilke egenskaber har disse ovne at byde på, når det gælder sikkerhed og økonomi?Varmeovne, som står på egne ben eller hjul, er ofte en fornuftig varmeløsning. Samtidigt bliver udvalget større. Og de virker som en god løsning til at få det varmt hjemme eller i sommerhuset. Du kan finde funktionelle varianter, men vær også opmærksom på brand- og sikkerhedsfælder.

Hent vores guide: 15 misforståelser om varme

Økonomi

Vi kan jo først se på de egenskaber, som gør det sikkert at satse på en fritstående varmeovn.

Den bør:

  • være elektrisk
  • have en god termostat
  • ikke være oliefyldt
  • have væltesikring
  • have overophedningssikring

Så er du garanteret en varmeovn, som giver dig en jævn og forholdsvis økonomisk varme, uden at tilsidesætte sikkerheden. Jeg siger «forholdsvis», fordi den mest økonomiske løsning er el-radiatorer, som er monteret under hvert vindue og koblet sammen med en varmestyring - fremfor enkelte radiatorer placeret ude på gulvet.

Faremomenter

Men formålet lige nu er at kigge på et hurtigt og enkelt alternativ til at få varmen. Og så er der nogle typer varmeovne, du skal tage dig i agt for, slet og ret.

Oliefyldte radiatorer på hjul har vært populære et stykke tid. Egenskaberne er som for en vandfyldt radiator, med jævn varme uden for høj temperatur på overfladen.

Du skal være klar over, at disse varmeovne har olie under tryk, og det er forekommet, at ovne af denne type, har lækket. De skal anvendes under opsyn og er med andre ord ikke løsningen til at holde sommerhuset lunt, når det står tomt.

Et alternativ er oliefrie radiatorer med varmeelement, som varmer luften direkte, eller en fritstående konvektorovn.

Børnesikring

Med små børn i huset skal du også være varsom med fritstående varmeovne. Væltesikring betyder ikke, at ovnene kan holde til at blive brugt som klatrestativ. De fleste producenter undgår konstruktioner med skarpe kanter, men denne type ovne er jo lavet af metal og kan forårsage skader, hvis den vælter ned over et barn.

Tjek også, hvor let tilgængelig de elektriske komponenter er. Det kan være en hjælp at slå din mest barnlige del af hjernen til og tænke:

  • Hvor kan jeg stikke den her strikkepind eller kniv ind?
  • Er det mon sjovt at putte mønter ind i de her revner?

En god konstruktion er så tilpas lukket, at de små ikke får afløb for nysgerrigheden her og der. Du kan selv tjekke det ved at se på ovnens IP-grad

Tildækning

Der er ikke meget, der giver en så reel varme som en stråle- eller vifteovn, men særligt økonomiske er de ikke. Derudover findes der mange fornuftige varianter, som ikke slukker ved tildækning.

Hvis det ikke er et karosseri af metal, er der enkelte typer, som knapt kan tåle sin egen varme. Så også disse bør kun anvendes under tilsyn.

Læs også vores temaside om elektrisk opvarmning.

Strøm

Fordelen ved fritstående varmeovne er, at de kan placeres, hvor du har brug for varme. Det kan ofte være midt i rummet, hvor der er begrænset adgang til en stikkontakt. Så er det naturligvis fristende at forlænge tilkoblingen med en forlængerledning for at kunne placere ovnen der, hvor den gør mest gavn.

Men sådanne ovne må ikke kobles til en forlængerledning. Det er ikke sikkert - ikke bare fordi nogen kan snuble i ledningen. Der er risiko for, at du anvender en underdimensioneret ledning. Det betyder, at lederne indenunder den hvide isolation er for tynde. Så taler vi om fare for overbelastning med fare for overophedning og brand. En tyk forlængerledning betyder ikke, at den er kraftig nok. Det er ikke godt at vide, hvad der gemmer sig under isoleringen.

Forlængelse efter forlængelse er endda endnu farligere. Derudover vover nogen at anvende en stikdåse med flere udtag i for at kunne anvende flere sådanne ovne. Det vil jeg påstå er direkte uforsvarligt, både for dig selv, familien, dit hjem og naboerne.

Jeg forstår godt, hvis du bifalder de enkle løsninger, som fritstående varmeovne kan tilbyde. Så må du imidlertid også tage hensyn til de begrænsninger, som følger med.

God varmejagt!

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner