Digital eller elektronisk termostat.jpgDen type termostat el-radiatoren er udstyret med, betyder meget for den oplevede komfort, og for hvor meget, du betaler for varmen.

De fleste af os kigger nok ikke så nøje på termostaten, når vi køber nye radiatorer. For at de skal levere god og effektiv varme, skal det tekniske under låget imidlertid være af god kvalitet.

Det er ikke altid lige let at se for en gennemsnitsforbruger, så stil gerne spørgsmål til forhandleren.

Hent gerne denne guide om opvarmning i hjemmet:

15 misforståelser om varme

Yoyo

Hovedforskellen på gode og dårlige termostater er, at de henholdsvist leverer stabil varme eller går lidt som en yoyo. Her er der et skel mellem elektroniske og mekaniske termostater.

En mekanisk kan variere ganske meget over og under den temperatur, du vil have. En elektronisk er i udgangspunktet mere stabil.

I butikken kan du ikke uden videre se, hvilken slags termostat radiatorerne er udstyret med.

Et hjul til at regulere temperaturen med, forbindes normalt med en traditionel, mekanisk termostat, men et sådant «rat» findes også på elektroniske termostater.

Nøjagtighed

Hvis du foretrækker at betjene radiatorerne manuelt, kan rat-styring af elektronikken være bedre end et digitalt betjeningspanel. Årsagen til dette er, at rattet er lettere at justere en millimeter eller to, mens det digitale må sættes en halv eller hel grad op eller ned.

Hvis radiatoren er placeret tæt på et TV eller et soveværelse, kan lyset fra et digitalt display virke forstyrrende. I så fald er det muligt at opdrive radiatorer med termostatlys, der er mindre påtrængende i mørke rum, og som kun lige akkurat er synligt nok i dagslys.

Elektroniske termostater er som nævnt mere nøjagtige end mekaniske. Følerne registrerer og regulerer temperaturen fortløbende og giver derfor en mere stabil varme. De mekaniske komponenter i den traditionelle slags er mere udsat for svingninger og pumper hurtigt med for stor eller lille effekt.

Smitsom varme

Men vær opmærksom på elektroniske termostater af dårlig kvalitet. Det hænger sammen med kvaliteten på komponenterne, de er sammensat af. De simpleste udgaver kan ikke skelne mellem varmen i rummet og varmen fra selve radiatoren.

Så siger det sig selv, at termostaten bliver forvirret af sin egen adfærd: Den kobler ud for tidligt, og det bliver ikke varmt nok i rummet.

Hvis det, som er indeni den elektroniske termostat, er af god kvalitet, formår den at registrere, hvor meget varme rummet i sig selv har behov for.

Læs også: Hvor varmt er det egentligt i rummet, når termostaten viser 22 grader?

Varmestyring

Hvis du går efter elektronik, kan du også kigge på muligheden for varmestyring. Så kommunikerer en central styringsenhed trådløst med termostaterne og sørger for at regulere temperaturen, som du ønsker det i hvert enkelt rum. Sådan en løsning fungerer dårligt, hvis radiatorerne har mekaniske termostater.

Styringen indebærer, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt termostaten er designet med display eller rat. Synes du, at displayet er generende, går du efter et rat. Uanset hvad, foretager du eventuelle justeringer på centralenheden, der kan placeres, hvor den ikke er i vejen.

Du kan jo desuden betjene varmestyringen fra smarttelefonen.

Hent gerne vores guide for større indsigt. I denne finder du et link til en tjekliste, som byder på en endnu dybere indsigt i opvarmning af hjemmet.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner