Tjekliste for dine el-radiatorer

Ud på efteråret er det på høje tid at tjekke, hvordan det står til med el-radiatorerne hjemme. Gav de en behagelig varme sidste år? Bidrager de lidt for meget til elregningen? Måske er de ved at have lidt for mange år på bagen? Er designet lidt forældet? Lad os sætte en lille tjekliste sammen.

Radiatorerne gør jo deres arbejde, som de hænger der på væggen. De klikker og lyser og lugter lidt brændt af og til. Men måske fryser du alligevel?

«Det er fordi du er kvinde. I får det jo aldrig varmt nok» er en kommentar, som den ene halvdel af husstanden ofte får at høre.

Jo, vi er måske nok lidt mere kuldeskær end mændene. Men nogle gange er det i lige så høj grad varmeløsningen, som ikke udfører opgaven godt nok.

Lær mere ved at hente denne guide, som kan spare dig for tusindvis af kroner.

Mekanisk termostat

Hvis du har gammeldags radiatorer med traditionel mekanisk termostat, har den potentielt flere svagheder.

På grund af konstruktionen, er den ikke så hurtig til at koble termostaten til eller fra i takt med den indstillede temperatur. Den ”hænger”, så det kan føles for koldt eller for varmt. I det tilfælde udebliver komforten, samtidigt med, at du bruger for meget strøm.

Føles koldt

Der er sket en stor udvikling på dette område de sidste 20 år. Termostaterne er især blevet meget mere nøjagtige. De elektroniske af god kvalitet har en intern processor, som tjekker termostaten oftere end hvert andet minut. På den måde undgår du den langsommelighed, som fører til, at temperaturen presses for højt op eller sænkes så meget, at det føles koldt

Strømfælde

Den største strømfælde finder du i en gammel traver af en el-radiator uden termostat og med kun en afbryder med trin 1-2-3 og Sluk. Den står og trækker strøm hele tiden. Det kan ret hurtigt mærkes på elregningen.

Placeringen af radiatorerne har meget at sige for komforten. De bør placeres under hvert vindue for at opfange det, vi kalder ”kuldenedfald”. Dette er indendørsluft, som nedkøles af vinduesfladen og synker ned og ud over gulvet. En radiator under vinduet opvarmer i stedet luften og fordeler den ud i rummet.

En radiator under hvert vindue lyder måske lidt voldsomt, hvis rummet har mange vinduer. Men flere radiatorer i stedet for én stor giver en bedre fordeling af varmen samt øget komfort.

Varmestyring

Og det giver ikke højere elforbrug. Spørg en fagspecialist til råds om varmestyring. Så kan du kontrollere temperaturen i alle rum fra én central eller fra din smartphone.

Det er overraskende, hvor meget du kan reducere elforbruget ved at sænke temperaturen i for eksempel stue og køkken om natten eller i dagtimerne, når ingen er hjemme.

Fordel forbruget

Hvis du har fået installeret en ny måler i sikringsskabet, betydet det sandsynligvis, at elselskabet har opsat en smart måler med automatisk måleraflæsning, populært kaldet AMS. I det tilfælde er det et spørgsmål om tid, før der indføres såkaldt ”effektpris”, hvis det ikke allerede er i gang, hvor du bor.

Så kan elregningen blive højere, hvis du bruger meget strøm på én gang. Hensigten er at inspirere os til at reducere forbruget. Her vil en løsning for varmestyring være en hjælp.

Hvis vi skal vove os ud i en opsummering, har vi denne tjekliste:

  • Har radiatorerne mekanisk eller elektronisk termostat?
  • Har de termostat?
  • Tjek hvordan de er placeret i rummet
  • Sæt dig ind i, hvordan varmestyring fungerer
  • Tjek om der er indført ”effektpris”

Søg gerne information hos en fagspecialist eller en elektroinstallatør.

Held og lykke!

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner

Denne artikel blev første gang publiceret den 4.10.2017, men er siden blevet opdateret og revideret.