betale sig at udskifte dine radiatorer.jpg

Længere tid bør det ikke tage at tjekke, om du kan få det mere komfortabelt hjemme.

Hvordan var det egentlig sidste vinter? Frøs du om fødderne? Måske har du allerede mærket det lidt på kroppen denne sæson. Hvis du bare har et lidt bevidst forhold til opvarmningen i hjemmet, kan der være meget at hente ved en lille gennemgang. 

Vi kan jo starte med at se på, hvilken varmeløsning du har nu.

Olieradiator

En ældre oliefyldt, elektrisk radiator på hjul kræver ofte meget strøm i forhold til varmeeffekten. Flere typer er derudover brandfarlige og må ikke anvendes uden tilsyn. Det betyder, at rummet må klare sig uden opvarmning, når du ikke er hjemme. Det er ikke særligt behageligt at leve med.

Mekanisk termostat

Mange boliger har el-radiator som varmeløsning. Hvis de har hængt der siden du flyttede ind for mange år siden, er der stor sandsynlighed for, at de har gamle, mekaniske termostater.

Du kan tjekke det således: Drej på temperaturhjulet og lyt efter, om det klikker indeni radiatoren.

Disse termostater er som regel unøjagtige og langsomme. Det giver store udsving i temperaturen, og der skal meget til at holde en jævn varme.

Ingen termostat

De enkleste og ældste el-radiatorer har ingen termostat. Det ser du ved at radiatoren kun har en afbryder og intet temperaturhjul at regulere på. Afbryderen har ofte flere trin til at øge og mindske effekten.

Det giver en vis mulighed for at regulere varmen, men du har ingen mulighed for at indstille radiatoren på den ønskede temperatur. Radiatoren vil bare stå og bruge strøm, så længe den er tændt.

Læs: El-radiatorer er nogle strømslugende monstre, eller?

Elektronisk termostat

Selv ældre radiatorer kan have elektronisk termostat. Her er det en føler, som giver varmeelementet besked om, hvor meget effekt der er nødvendigt for at holde den indstillede temperatur.

Men ældre versioner, og nyere billig-alternativer, er ofte unøjagtige. Særligt i kolde perioder i en bolig med meget træk, står radiatoren tændt i længere tid for at opbygge varme. Så bliver selve radiatoren varm, hvilket føleren misforstår og tror, at det er varmt i rummet.

Netop: Radiatoren skrues ned eller slukkes for tidligt, og det bliver ikke varmt nok.

Forkert type

El-radiatorerne kan være for små til at klare opvarmningen hjemme hos dig. De kan også være for store og være placeret forkert. Vi vil ikke gå for meget i detaljer med dette, men lær dig selv begrebet «kuldenedfald»:

Luften nedkøles på vinduesfladerne og synker ned langs væggen og udover gulvet. Det føles koldt. Ved at placere radiatorerne under vinduerne, opfanger de kuldenedfaldet og giver en mere jævn og økonomisk varme. Brug hellere flere mindre radiatorer, én under hvert vindue, end nogle få store på vægge uden vinduer.

Tjeklisten

Opsummeret kan du gennemgå denne liste for at se behovet for at forny opvarmningen:

  • Radiatortype, der ikke er særlig effektiv
  • Mekanisk termostat
  • Elektronisk termostat
  • Ingen termostat
  • Uheldig placering af el-radiatorerne

Tag kontrol

Hvis du nu bestemmer dig for at købe nyt, findes der en række gode løsninger. Du må regne med, at hver forhandler vil argumentere stærkt for sine produkter. Nu ved du i hvert fald, hvad du ikke skal have.

Hvad du derimod bør kigge efter, er el-radiatorer af god kvalitet med tilsvarende elektroniske termostater, som snakker sammen i en løsning, som kaldes varmestyring eller zonestyring. Så vil termostaterne samarbejde om at holde en god og stabil komfort hjemme hos dig.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner