Derfor bør du vælge en god termostat.jpg

Impulskøb af en billig el-radiator på en kold dag kan hurtigt blive en dyr og dårlig løsning, som sætter sit aftryk på elregningen.

Du kan måske genkende dig selv: Pludselig er man kommet et stykke hen på efteråret, og en lidt for lav temperatur i forhold til, hvad du trives med, lægger en dæmper på sofahyggen de mørke aftener.

Så er det ikke så underligt, hvis samme dags reklame i postkassen ser ud til at kunne give dig en hurtig løsning på problemet: Fine el-radiatorer til rimelige penge. Men det kan bide sig i halen, at blive forblændet af sådan et tilbud.

Planlægning

Indkøb af de rigtige el-radiatorer til boligen fortjener lidt planlægning. De skal give komforttemperatur, være rimelige i drift og helst se godt ud på væggen.

Hvis du nøjes med at kigge på udseende og indkøbspris, kan du blive skuffet over evnen til at varme op, og hvad de kræver af strøm. Årsagen finder vi i termostaten, og jeg vil vove mig ud i at forklare nogle sammenhænge.

Du kan også fordybe dig i detaljer om opvarmning ved at hente denne guide.

Unøjagtig termostat

En mekanisk termostat bygger på en ældre og mere enkel teknologi end en elektronisk. I førstnævnte er det metal, som bevæger sig og kobler strømmen fra, når varmeelementet i radiatoren giver den temperatur, du har ønsket. Det er teorien. I praksis er en mekanisk termostat unøjagtig begge veje. Med andre ord kan den give for meget varme, og den kan vente for længe med at koble strømmen til, så det bliver for koldt. Hvis du sætter termostaten på 23 grader, kan den faktiske temperatur variere meget både over og under det niveau. Dette kaldes for pendling.

Komfort

En elektronisk termostat kan i udgangspunktet gøre et bedre job og sørge for en mere stabil komforttemperatur. Imidlertid er alle sådanne radiatorer ikke af samme kvalitet. Nogle er sammensat af dårlige dele, så temperaturføleren opvarmes af radiatoren.

I det tilfælde vil termostaten koble fra før det er blevet så varmt, som du gerne vil have det. Dette kaldes for drivning.

Når termostaterne ikke gør arbejdet rigtigt er det nemt at falde i den fælde, som får elregningen til at vokse: Når radiatorerne ikke giver nok varme, er det let skrue op for termostaten. Hvis det så bliver for varmt, er det lige så let åbne et vindue for at reducere temperaturen nogle nøk. Og det er lige så hurtigt at glemme, at termostaten er skruet op, så radiatoren fortsætter med at afgive varme.

På den måde bruger du unødvendigt meget strøm, og regningen bliver unødvendig høj. For hver grad du  øger temperaturen, får du et fem procent højere elforbrug.

Unødvendig strøm

Et andet fænomen med el-radiatorer af ikke helt god kvalitet er standby-effekten. De kan bruge op til 10 watt selv når termostaten er koblet fra. Med 10 radiatorer i boligen, betydet det 100 watt i unødig strømforbrug. Faktisk kan hver radiator lægge 50 kroner på regningen i løbet af året.

Et praktisk tips til indkøbsturen: En mekanisk termostat har ingen standby-effekt fordi den i princippet virker på samme måde som en fysisk afbryder, som du slår fra og til.

Så hvis nogen forsøger at sælge dig en termostat med nul i standby, er det en forkert termostat af den gamle type, som ikke giver dig strømeffektivitet.

Læs også: Hvad er forskellen på en mekanisk og en elektronisk termostat?

Rentabel viden

Løsningen består af en radiator af god kvalitet. Heller ikke her vil temperaturen holde sig helt stabil gennem sæsonen, men den vil næppe give mere end en halv grads variation. Og den bruger næsten ingen strøm i standby-modus. Her er der tale om en halv watt eller mindre.

Min pointe er, at el-radiatorer ikke er noget du anskaffer uden lidt planlægning og viden om kvaliteter. Hvis du sætter dig ind i, hvad der giver størst komfort i forhold til, hvad du betaler for selve radiatorerne og senere til el-udgifter, vil du få mere tilbage med hensyn til både komfort og energiøkonomi.

15 misforståelser om varme som koster dig tusindvis af kroner