Balanceret ventilation med varmegenvinding i den ældre bolig.jpg

Huset er blevet totalrenoveret over flere år, men ventilationen bestod stadig kun i nogle ventiler gennem væggen, indtil jeg opdagede, at det kan lade sig gøre at montere balanceret ventilation i hvert enkelt rum.

De sidste par årtier er der gået meget tid og blevet brugt en god slat penge på at opgradere huset. Der er sket meget med standarder og kvaliteter siden denne bygning blev opført for snart hundrede år siden.

Så et nyt tag, energirigtige vinduer og rigeligt med isolation i vægge, gulve og tag har gjort underværker for både design og komfort. Men der var stadig nogle væsentlige detaljer tilbage med hensyn til varmeløsning og ventilation.

Her kan du hente en tjekliste for indeklimaet i hjemmet

Eftermontering

Venner med langt nyere huse end mit, har fået eftermonteret afbalanceret ventilation med varmegenvinding. De nyeste boliger har jo også dette som en del af standardpakken ved opførslen.

Der står der et aggregat med ventilatorer på loftet eller i et teknikrummet, og der er lagt kanaler til de aktuelle rum. Specielt køkken, bad og soveværelse. Mit hus har lidt for meget makværk i vægge og tag til at der er plads til sådanne kanaler.

Og det ville jo være et stort arbejde at åbne det hele efter at alt er blevet renoveret. Ja, man må vel have lov at føle sig lidt fjollet, men jeg har da i hvert fald lært af dette til det næste projekt…

Løsning til enkelte rum

Løsningen er heldigvis ikke så uoverkommelig. Nu er der kommet afbalanceret ventilation med varmegenvinding til enkelte rum. Dermed kunne jeg tage et par rum ad gangen, og snart har alle de væsentlige rum det gode indeklima, som vi er på jagt efter.

Denne løsning til enkelte rum monteres gennem væggen på samme måde som en udluftningslem. Denne er dog lidt større og kræver en åbning på omkring 300 x 300 mm.

Når den er færdigmonteret, pumper den udeluft ind, som cirkulerer i rummet, før den pumpes ud. På vej ud går den opvarmede indendørsluft gennem en veksler, som opvarmer udeluften på vej ind.

Vent 2 lite.jpg

Der er flere fordele:

  • Luften udskiftes hele tiden og giver et bedre indeklima.
  • Kold udeluft opvarmes og bidrager til at reducere opvarmningsbehovet.
  • Den mindste datter slipper for at kigge efter edderkopper i soveværelset, da vi ikke længere behøver at åbne hendes vindue for at få frisk luft.

Genbruger varmen

De bedste modeller har en genvindingsgrad på op til 87 procent. Det vil sige, at de under ideelle forhold genvinder 87 procent af den varme, som sendes ud af rummet. På den måde får du ventileret rummet uden at det køles ned af kold, tilstrømmende luft, som bidrager til, at du skal betale for at opvarme rummet endnu en gang.

Normalt vil denne kølige luft aktivere termostaten på el-radiatoren og give elregningen et løft. Og det er et af den slags løft, vi ikke ønsker.

Nogle gange er det selvfølgelig behageligt at åbne vinduet og virkeligt slippe lys og luft ind. Det er ikke noget problem og forstyrrer ikke det balancerede ventilationssystem. I starten begik vi den klassiske fejl med at åbne soveværelsesvinduet på vidt gab uden at tænke på el-radiatoren.

Den fik rigeligt med kølig udeluft og arbejdede på livet løs i et par timer i et forsøg på at opvarme rummet.

Vi opsatte trådløse vinduesfølere, som giver el-radiatoren besked om at slukke. Dette er en del af løsningen for varmestyring af el-radiatorer. Det hjælper på tåbelig opvarmning.

Gør-det-selv

Nu har jeg lidt sans for håndværksarbejde og montering, så jeg installerede de nye ventilationsenheder selv. Flere bekendte har hørt om løsningen hos os, men valgte at bruge håndværkere. Det blev vist ikke så meget dyrere.

Sådanne løsninger til enkelte rum har brug for strøm, og den del har jeg overladt til fagfolk. Indtil videre er det blevet til tre enheder, men der er planer om flere de næste par år. Det er rart at kunne fordele omkostningerne over tid.

Hvor godt er klimaet i din bolig?