Afbalanceret ventilation giver frisk luft.jpgVi kender alle den blandede fornøjelse af at åbne vinduerne på vid gab for at lufte ud i den kolde årstid: Luften er særlig skarp og fin, men det kan hurtigt blive lige køligt nok. Du bryder dig ikke om det, og det gør tegnebogen heller ikke.

For mange af os er der en sammenhæng mellem kulde og frisk luft. I de kolde måneder bliver hverken stue eller soveværelse luftet ordentligt ud, uden at vinduer eller terrassedør står åben – længe. Andre oplever det som et nødvendigt onde. Der skal jo luftes ud i rummene, og åbne vinduer virker til at være den eneste løsning.

Genvej til en løsning:
Hent denne guide om tjek af indeklimaet i hjemmet.

Må fryse lidt

Ulempen ved at lufte ud på den traditionelle måde er, at det tager tid at varme rummet op til komfortabel temperatur igen. Hvis boligen er af ældre dato og dårligt isoleret, skal el-radiatorerne arbejde hårdt nok i forvejen.

Og de får en ekstra udfordring, når indeluften bliver kraftigt nedkølet. I mellemtiden må du udholde at fryse lidt, men det er ikke den eneste konsekvens.

Glemmer termostaten

Når temperaturen sænkes, koster det ekstra energi at opbygge varmen til normalt niveau. Det betyder et øget strømforbrug og en deraf følgende højere elregning. Fænomenet med kuldenedfald bidrager også til, at fakturaen bliver mindre hyggelig:

El-radiatorer eller radiatorer har størst virkning, hvis de placeres under et vindue. Grunden til dette er, at de opfanger kold luft, som nedkøles af vinduesfladen og falder ned mod gulvet.

Mange af os er ikke så gode til at huske termostaten, når vi åbner et vindue. Kuldenedfaldet bliver større, når vinduet står åbnet. Hvis du ikke skruer ned for termostaten eller slukker radiatoren, vil radiatoren arbejde hårdt og bruge meget strøm på at fyre for gråspurvene.

Balanceret ventilation

Hvad skal vi så gøre? Huset trænger jo til udluftning, især soveværelset. Tidligere var rådet fra byggeteknisk fagkyndige at åbne vinduet på vid gab og lufte ud, hurtigt og effektivt. Så når rummet ikke at blive så koldt. I dag har vi bedre løsninger, som sørger for frisk luft uden at du behøver at huske termostaten eller tage tid på, hvor længe vinduet står åbent…

Jeg taler her om balanceret ventilation med varmegenvinding. Mange boliger er udstyret med dette fra tidligere. Det betyder, at du har mulighed for at skifte luften ud, uden at lukke varmen ud.

Hvis din bolig ikke har en sådan løsning, har det almindeligvist været et omfattende arbejde at lægge det ind senere. Årsagen er, at det normale system har et centralt ventilationsaggregat, som fragter luft gennem kanaler skjult i tag og vægge.

Dyrt

Her stopper det for mange. Arbejde med at åbne selve boligens konstruktion op? Nej, det bliver for meget. Det kan være en rigtig vurdering. Hvis du er nødt til at åbne undertaget eller gå ind i væggen i stuen, medfører det større udbedringer af tapet, maling eller panel.

En spøg: Opdateringer med nyt tapet eller et par friske strøg med maling kan hurtigt indebære udskiftning af både gardiner og møbler, for at få tingene til at matche. Så bliver det pludseligt vældigt dyrt at opgradere.

Enklere løsning

Der findes heldigvis systemer, som ikke kræver større indgreb end et hul i væggen: En løsning til enkeltrum monteres i væggen i det enkelte rum, som trænger til udluftning. Et velfungerende system kræver ikke mere end 30 x 30 cm af en ydervæg samt lidt strøm.

Her pumpes frisk luft ind og brugt luft ud gennem samme enhed. På den måde benyttes den opvarmede indeluft til at opvarme den friske luft. Således får du både i pose og i sæk: Frisk luft uden at fryse.

Hvis du er den fingernemme type, kan du udføre en stor del af monteringen selv. Uanset hvad, er det ikke den mest tidskrævende opgave med hensyn til at hyre en håndværker. Bare sørg for, at det er proffer, som tager sig af elektriciteten.

Læs også vores temaside.

Hvad er frisk luft?

Én ting er du nødt til at acceptere: Frisk luft er ikke det samme som oplevelsen af iskold luft, der strømmer ind i rummet. Frisk luft er oxygenrig luft, som giver et godt indeklima uden at hæve elregningen.

Hvor godt er klimaet i din bolig?